U Srpskoj počela isplata povećane januarske penzije

U Republici Srpskoj jutros je počela isplata januarske penzije uvećane za 2,17 odsto, nakon redovnog usklađivanja sa porastom troškova života i prosječnom platom.

Šefa kabineta direktora Fonda PIO Srpske Tihomir Joksimović rekao je Srni da je januarska penzija uvećana svim korisnicima prava.

-Riječ je o redovnom godišnjem usklađivanju penzija, na bazi zakonske odredbe koja predviđa usklađivanje sa porastom prosječne plate u Republici Srpskoj i porastom troškova života, što je zabilježeno u 2018. godini – precizirao je Joksimović.

Prema njegovim riječima, osim ovog usklađivanja, posebnom odlukom Vlade Republike Srpske, za 2,17 odsto su povećane i najniže penzije.

-Riječ je o povećanju za oko 70.000 korisnika najniže penzije od prvog do petog nivoa penzije i za ovu kategoriju Vlada Republike Srpske je obezbijedila dodatnih od pet do šest miliona KM na godišnjem nivou – rekao je Joksimović.

On je istakao da je nakon usklađivanja penzija u Srpskoj porasla prosječna penzija, koja sada iznosi 374,70 KM, što je nešto više od 42 odsto od prosječne plate u Republici Srpskoj.

Joksimović je naveo da je porasla najniža penzija i za staž osiguranja od 40 godina i više i iznosi 383,87 KM.

– Za one koji imaju puni staž osiguranja penzija je mnogo veća i iznosi 548 KM, što je oko 62 odsto prosječne plate u Republici Srpskoj – rekao je Joksimović.

Isplatom januarske penzije obuhvaćeno je ukupno 259.968 korisnika prava, od kojih 214.212 u Republici Srpskoj, a van Republike 45.756.

Strukturu korisnika prava za januar čine starosne penzije sa 56,76 odsto, porodične sa 28,59 odsto, invalidske sa 14,54 odsto i ostala prava sa 0,10 odsto.

Za isplatu penzije potreban je 89,1 milion KM u neto iznosu, odnosno 90,3 miliona KM u bruto iznosu.

Iznos najviše penzije za januar u Republici Srpskoj je 1.974,24 KM.

Prihod po osnovu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje u januaru iznosio je 63,1 milion

 

 

(srpskainfo)

Check Also

Tri dječaka vlastitim novcem kupili svim ženama u školi ruže za Valentinovo

Tri dječaka iz škole Summit Trail Middle School u Kansasu potrošili su stotine dolara svog …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Prikaži
Ne prikazuj