EYOF vraća olimpijski duh: Sutra počinje takmičenja mladih iz 50 zemalja

Evropski omladinski olimpijski festival (EYOF) počinje sutra, a Istočno Sarajevo i Sarajevo će u periodu njegovog trajanja biti svjetski turistički centri koji će ugostiti sportiste iz gotovo 50 zemalja svijeta.

EYOF je najveći sportski olimpijski festival za sportiste dobi od 14 do 18 godina. U Istočno Sarajevo i Sarajevo će, osim takmičara, trenera i članova reprezentacija, doputovati i ostali strani gosti, tehničko osoblje i predstavnici međunarodnih sportskih federacija koji će prisustvovati borbama.

Hotelijeri iz Sarajeva već su potvrdili da su smještajni kapaciteti za vrijeme trajanja ovog festivala popunjeni.

Portparol EYOF-a 2019, Jovana Beribaka, izjavila je da će EYOF svečano biti otvoren u nedjelju, 10. februara, na stadionu “Asim Ferhatović Hase”.

– U okviru završnih priprema pred svečano otvorenje Evropskog olimpijskog festivala mladih obavljena je generalna proba paljenja Olimpijskog plamena, koja je pokazala da sistem funkcioniše i nakon 35 godina, od 1984. i održanih Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu – kaže Beribaka i dodaje da će čast da zapali pravi olimpijski plamen pripasti džudistkinji Larisi Cerić, koja je ujedno i najbolja sportistkinja BiH.

Jovana ističe da će na EYOF učestvovati 911 mladih sportista, u njihovoj pratnji biće 530 trenera, ostalih članova timova i šefova misija, te više od 400 predstavnika medija.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković je rekao da je ovaj događaj pozitivan kako za gradove koji ga organizuju, tako i za Republiku Srpsku, Federaciju BiH, ali i BiH, jer se tako afirmišu i prikazuju u pozitivnom svjetlu u Evropi i cijelom svijetu.

– EYOF je prilika da se vratimo na scenu organizacije velikih takmičenja, posebno u zimskim sportovima, po čemu je nekada BiH bila poznata – istakao je Vuković.

Prema njegovim riječima, ova dva grada su mnogo uradila, i “vidljivog i nevidljivog” posla, te učinila dobre promotivne stvari, u interesu Istočnog Sarajeva i Sarajeva, a od Ministarstva se očekuje dobra promocija ovih gradova u svijetu.

Vuković je rekao da će nakon EYOF-a ostati “dobra zaostavština” gradovima, jer je dosta urađeno na infrastrukturi, te dodao da će biti iskorišteno i za promociju turističkih potencijala, posebno zimskog turizma.

– Uspjeli smo ostaviti po strani sve ono što nije bitno za ovaj projekat i insistirati isključivo na sportu, turizmu i vrijednostima koje su važne u 21. vijeku. Plod takvog uvažavanja je činjenica da imamo EYOF kao jedan od najblistavijih projekata u poslijeratnoj BiH. Imamo učesnike iz 46 zemalja, koji će biti na prostoru ova dva grada. Jedan od ciljeva je bio i da promijenimo ambijent i način posmatranja tih zemalja prema nama – istakao je Vuković.

Ceremonijalno zatvaranje Evropskog omladinskog olimpijskog festivala će biti organizovano 15. februara ispred zgrade Gradske uprave u Istočnom Sarajevu, gdje će prisutne zabavljati grupe “Van Gog” i “Miligram”.

Otvaranje

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik prihvatio je poziv gradonačelnika Istočnog Sarajeva Nenada Vukovića i Sarajeva Abdulaha Skake da sutra zvanično otvori Evropski omladinski olimpijski festival.

Dodik se zahvalio Olimpijskom komitetu i gradonačelnicima Istočnog Sarajeva i Sarajeva na organizaciji ove velike sportske manifestacije, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Poziv za otvaranje EYOF-a prihvatili su i druga dva člana Predsjedništva, Šefik Džaferović i Željko Komšić.

 

(srpskainfo)

Check Also

Tri dječaka vlastitim novcem kupili svim ženama u školi ruže za Valentinovo

Tri dječaka iz škole Summit Trail Middle School u Kansasu potrošili su stotine dolara svog …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Prikaži
Ne prikazuj