Plavo svjetlo s mobilnog telefona može da izazove sljepoću i rak

Od pojave pametnih telefona i tableta i rasta njihove popularnosti upozorava se kako zračenje tih uređaja ima štetan učinak na ljude.

Istraživanje optičke aktivnosti, provedeno na univerzitetu “Toledo” u Španiji, pokazalo je kako plavo svjetlo može pretvoriti molekule u očima u ubice stanica. To može dovesti do makularne degeneracije, bolesti oka koja je povezana s uzrastom i koja je vodeći uzrok sljepoće.

– Nije tajna da plavo svjetlo šteti našem vidu tako što oštećuje očnu retinu. Naši eksperimenti objašnjavaju kako se to događa te se nadamo da će to dovesti do terapija za usporavanje makularne degeneracije, poput nove vrste kapi za oči – rekao je dr Ajit Karunaratne, profesor na odjeljenju za hemiju i biohemiju.

Plavo svjetlo izaziva određenu hemijsku reakciju za koju Karunaratne kaže da je “toksična” za fotoreceptorske stanice oka.

– Fotoreceptorske stanice ne regenerišu se u očima. Kada su mrtve, zaista su mrtve – objasnio je Karunaratne.

Istraživanje koje je proveo Institut za globalno zdravlje iz Barselone pokazalo je kako plavo svjetlo može biti povezano s određenim oblicima raka.

– Postoje dokazi koji ukazuju na povezanost izloženosti vještačkom svjetlu noću s rakom dojke i prostate – rekao je Manolis Kogevinas, istraživač na Institutu i koordinator istraživanja.

Istraživanje Instituta za globalno zdravlje kaže kako visoka izloženost plavom svjetlu povećava rizik od pojave raka dojke i raka prostate do 2 puta.

Plavo svjetlo emituje i sunce. Kao zaštitu, stručnjaci preporučuju sunčane naočare s UV zaštitom.

U slučaju pametnih telefona i tableta, rizik je najviši pri gledanju u ekran u mraku, zbog čega se preporučuje izbjegavanje toga što je više moguće.

Proizvođači pametnih telefona i laptopa poput “Applea”, “Microsofta” i “Googlea”, ugrađuju filtere za plavo svjetlo, koje se može uključiti na uređaju, javlja Hina.

 

 

(srpskainfo)

Check Also

Tri dječaka vlastitim novcem kupili svim ženama u školi ruže za Valentinovo

Tri dječaka iz škole Summit Trail Middle School u Kansasu potrošili su stotine dolara svog …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Prikaži
Ne prikazuj