Ekonomska špijunaža: Kinezi krali informacije iz 45 američkih firmi

Ministarstvo pravde SAD optužilo je dvojicu kineskih državljana za hakersku kampanju, prilikom koje su oštetilil 45 firmi.

Optužnica protiv Džu Hua i Džang Šilonga objavljena je u četvrtak. Tužioci terete kineske državljane da rade u ime glavne kineske obavještajne agencije.

Sudski spisi podnijeti u saveznom sudu na Menhetnu navode da su hakeri uspjeli da uđu u kompjutere više od 45 firmi u 12 saveznih država. Žrtve hakerskih napada su iz raznih industrija – od avijacije i svemira do farmaceutske industrije i tehnologije.

Tužioci navode da su hakeri uspjeli da ukradu stotine gigabita podataka.

Džu Hua i Džang Šilong su hakovali provajdere kompjuterskih usluga, da bi dobili pristup mrežama firmi radi krađe intelektualne svojine i poslovnih podataka.

Prošle nedjelje su zvaničnici ministarstva pravde, FBI i ministarstva domaće bezbjednosti svjedočili u Pravosudnom odboru Senata da Kina radi na krađi trgovinskih tajni i intelektualne svojine od američkih kompanija da bi nanijela štetu američkoj privredi i podstakla svoj razvoj.

Kineski napori špijunaže postali su “najveća kontraobavještajna prijetnja s kojom se zemlja danas suočava”, rekao je na odboru Senata Bil Pristap, pomoćnik direktora odelenja FBI za kontraobavještajne poslove.

Posljednjih nekoliko mjeseci američko ministarstvo pravde podnijelo je tužbe protiv nekoliko kineskih obavještajnih zvaničnika i hakera. Slučaj u oktobru bio je prvi put da je pripadnik kineskog minsitarstva državne bezbejdnosti izručen SAD da bi mu bilo suđeno.

 

 

(nezavisne)

Check Also

Tri dječaka vlastitim novcem kupili svim ženama u školi ruže za Valentinovo

Tri dječaka iz škole Summit Trail Middle School u Kansasu potrošili su stotine dolara svog …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Prikaži
Ne prikazuj